Σχολική Γιορτή για την 25η Μαρτίου 2024

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ πραγματοποιήθηκε η γιορτή του σχολείου μας για την 25η Μαρτίου.

Τη γιορτή επιμελήθηκαν τα δύο τμήματα της Στ´ τάξης του σχολείου μας με τίτλο «Ξύπνα καημένε μου ραγιά ». Ήταν μια μουσικο-θεατρική παράσταση, διασκευή του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Οι αφηγητές της παράστασης μαζί με τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του ’21, ζωντάνεψαν με το ταλέντο τους τα γεγονότα της εποχής που γέννησαν το έθνος μας και τη δημοκρατία μας .

Τα παιδιά μας μετέφεραν στον κόσμο των οπλαρχηγών και των αγωνιστών που δημιούργησαν την έννοια της πατρίδας μας όπως αναγράφεται και στον όρκο της Φιλικής εταιρείας:

Απόσπασμα από την παράσταση

«Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !  Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου. Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου».

Θεόδωρος Βρυζάκης
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης

Η ομιλία του Θεόδωρου Κολωκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 αποκρυσταλλώνει τις απαρχές της Επανάστασης κατά του τούρκικου ζυγού

«ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις δασκάλες της Στ’ τάξης Μαριάννα Γεωργοπούλου και Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *