Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του «Χαμόγελου του παιδιού» και κατάφερε να συγκεντρώσει έναν σημαντικό αριθμό ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά της Ουκρανίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς τους για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξαν, αναδεικνύοντας αυτές τις αρετές που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του Β1 και Ε3, καθώς ανέλαβαν με μεγάλη προθυμία και χαρά να ταξινομήσουν και να συσκευάσουν τα είδη που συγκεντρώθηκαν! Με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψαν τη σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς μέσα από τον εθελοντισμό, με τον οποίο ασχολήθηκαν στα πλαίσια της ενότητας «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Ο παιδικός τους ενθουσιασμός και η ωριμότητα με την οποία αντιμετώπισαν την όλη διαδικασία μας ενέπνευσαν να φτιάξουμε το παρακάτω βίντεο:
Η Β’ τάξη, στα πλαίσια των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων”, ασχολήθηκε με τα συναισθήματα και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ζωή μας. Ταξινομήσαμε τα συναισθήματα σε θετικά και αρνητικά, ζωγραφίσαμε τι μας κάνει να νιώθουμε το κάθε ένα από αυτά, κάναμε θεατρικά παιχνίδια παρουσιάζοντας τι θα έλεγε κάθε συναίσθημα αν είχε φωνή και πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε συναισθηματικά έντονες καταστάσεις. Γράψαμε σε πέτρες όσα μας κάνουν να νιώθουμε λύπη και “πετάξαμε το βάρος μας”, αφού το μοιραστήκαμε με τους φίλους μας. Τέλος, καταλάβαμε πόσο σπουδαίο είναι να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε πιο εύκολα τα συναισθήματά μας!
Η εαρινή ισημερία, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.
Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας αλλά και σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση διοργανώθηκε φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘ. Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:
♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,
♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.
Έτσι, οι μαθητές της Στ΄ τάξης με μόνα εργαλεία ένα μέτρο, ξύλο μήκους 75εκ., χαρτί και μολύβι κατάφεραν να υπολογίσουν ότι η περίμετρος της γης είναι 39.476,84 χιλιόμετρα και η ακτίνα της 6.286,12 χιλιόμετρα (οι ακριβείς διαστάσεις είναι 40.009χλμ. και 6.371χλμ. αντίστοιχα).
Πολύ μικρή απόκλιση για ένα τόσο σπουδαίο πείραμα!!!
Λίγα λόγια για την ιστορία του πειράματος
Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου (νοτιοανατολικά της ηλίου) στα νότια σύνορα της πόλης Συήνης (Ασσουάν), οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος ενός πηγαδιού (δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε άλλο τόπο πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως, στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.
Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δύο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δύο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί; Η απάντηση δόθηκε από τον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στην Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και τη μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων, ίση με περίπου 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Μυκόνου διασκέδασαν με την ψυχή τους στο καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτυ στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/2! Οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταμφιέστηκαν, έτρεξαν, έπαιξαν και πέρασαν μια αξέχαστη μέρα γεμάτη παιχνίδι και χορό! Αφού γνώρισαν το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς, το γαϊτανάκι, έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς χορού και αποκριάτικης στολής και ανταμείφθηκαν για τη συμμετοχή τους με συμβολικά δώρα! Ευχόμαστε σε όλους καλή Σαρακοστή!!
Η Ε’ τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος “Εργαστήριο Δεξιοτήτων” ασχολήθηκε με το πρόγραμμα “Εγώ και η κοινωνία”.
Τα παιδιά συζήτησαν και ανακάλυψαν τους κινδύνους για την υπόσταση και την αξιοπρέπεια του παιδιού στη σύγχρονη εποχή και έπαιξαν το παιδαγωγικό παιχνίδι “Πλησίασε – Απομακρύνσου” αντιπαραβάλλοντας τον “κίνδυνο” με τη “σωτηρία” από αυτόν. Γνώρισαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ευαισθητοποιήθηκαν στα ανθρώπινα δικαιώματα σχολιάζοντας σχετικές ιστορικές φωτογραφίες.
Τέλος, εντόπισαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οι οποίες στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως άνεργοι, πρόσφυγες, φτωχοί κ.λπ.. Ήρθαν σε επαφή μαζί τους, όπου ήταν δυνατό, με συνεντεύξεις προτείνοντας λύσεις για τις ομάδες αυτές και γνώρισαν τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες στις οποίες έλαβαν μέρος.
Συγκεντρωτικά, οι δράσεις των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-2022: